Скандалната столична общинска фирма Чистота Искър ЕАД, която кметът Йорданка Фандъкова

...
Скандалната столична общинска фирма Чистота Искър ЕАД, която кметът Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Любима фирма на ГЕРБ получи и общинските гробища в София

Скандалната столична общинска компания " Чистота Искър " ЕАД, която кметът Йорданка Фандъкова даде на прокуратурата в предишния си мандат поради данни за източване, получи следващ контракт от общината без търг и конкурс. Срещу 250 000 лева без Данък добавена стойност сдружението ще събира боклука и ще транспортира едрогабаритните боклуци, шумата и клоните, както и ще коси тревните площи на територията на общинските гробищни паркове- " Централен ", " Бакърена фабрика " и " Малашевци ". Срокът на контракта не е споменат, а самата поръчка е предоставена на " Чистота Искър " посредством непосредствено възлагане, като нейната оферта е била единствената.

Както " Сега " неведнъж писа, от вътрешна инспекция на Столична община, огласена м.г. от опозиционни общински съветници, стана ясно, че предходното управление на " Чистота Искър " е управлявало сдружението извънредно непрозрачно и в ущърб на ползите на данъкоплатците, вследствие на което финансовите резултати на компанията за 2018 година се оказаха мощно влошени. Като съществена причина за източването на " Чистота Искър ", основана с концепцията да се занимава със сметосъбирането и сметоизвозването на Следствен отдел към окръжна прокуратура, бяха посочени контракти за наемане на техника от частно сдружение, следено от предприемача Румен Гайтански, прочут и като Вълка. През лятото на 2019 година Фандъкова съобщи, че въз основа на данните от вътрешния одит е сезирала прокуратата, само че и до момента няма информация за резултати от нейните деяние. В новия мандат на Фандъкова пролича ясна наклонност на " Чистота Искър " да се разпорежда от ден на ден и повече работа, в това число и несъвсем свойствена, без от " Московска " 33 да са дали  категорични докателства, че новото управление на сдружението не продължава практиката с превъзлагане на действия на подизпълнители. Най-солидният контракт, който Столична община подписа с " Чистота Искър ", бе на стойност 4,2 млн. лева без Данък добавена стойност за поддържането на растителността и зелените площи в транспортните трасета на София. Освен това компанията получи без търг и конкурс и поръчката за ремонта на бранша с маймуните в Столичния зоопарк, а също и за разширението и поддръжката на осветлението в част от регион " Подуяне ".

Отново както " Сега " писа, при представянето на доклада на сдружението за 2019 година се разбра, че " Чистота Искър " продължава да поддържа високи разноски за външни услуги, като за м.г. те са на стойност 18 млн., с което даже се усилват по отношение на 2018 година По време на чуването шефът Цветомир Жеков, който е някогашен кмет от ГЕРБ на регион " Изгрев ", даде да се разбере, че " Чистота Искър " има намерение да се развива от ден на ден в региона на строителството и да получава поръчки от общината. Жеков обаче не отговори конкретно дали счита да употребява подизпълнители в строителния си бизнес. Той на няколко пъти избегне отговор с " да " или " не " на този въпрос, като единствено загатна, че към външни компании " Чистота Искър " има разноски по закупуване на строителни материали. Фирмата  приключва годината със загуба от близо 1,5 млн. лева, макар че приходите й са се усили с 4 млн. лева и са стигнали до 26,7 млн. лева Средната заплата в " Чистота Искър " за 2019 година е стигнала 1523 лева, а в сдружението работят 340 души.     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР